Interactieve 3D-Technologie voor Vlaamse bedrijven

Audi City London using interactive 3D rendering to show car configurations in the showroom

Een interview met Graphine CEO Aljosha Demeulemeester.

Graphine: Kan je kort uitleggen wat Graphine doet?

Aljosha: Graphine is Belgische pionier in het ontwikkelen van softwaretechnologie voor 3D, VR en AR. Wij ontwikkelen al jaren state-of-the-art technologie voor video game bedrijven, virtual reality bedrijven allerhande en nu ook augmented reality applicatiebouwers wereldwijd. Onze klantenportfolio bevat ondertussen onder andere leidinggevende bedrijven zoals NASA, Oculus, Epic Games, Audi, CBS, Dreamworks Interactive en Weta Digital.

Minder gekend is dat wij ook gespecialiseerde R&D diensten aanbieden. Onze klanten zijn meestal innovators die de grenzen willen verleggen en daarbij technische uitdagingen tegenkomen. Of bedrijven die willen ontdekken wat 3D technologie, VR en AR voor hen kan betekenen. We kunnen elk stadium voor ons rekening nemen: van analyse van potentiele use-cases en technische haalbaarheid tot prototyping en finale ontwikkeling van de toepassing of vereiste technologie.

Dankzij de grote budgetten die in videogame-ontwikkeling gaan, staat de ontwikkeling van interactieve 3D technologie enorm ver en zijn de mogelijkheden nagenoeg eindeloos.

Graphine: maakt deze enorme hoeveelheid aan mogelijkheden het dan niet moeilijk om de juiste toepassingen te vinden?

Aljosha: Ja dat klopt, en er wordt ontzettend veel geëxperimenteerd door innovatieve bedrijven uit zo goed als elke industrie. Maar het is ook zo dat Virtual Reality en Augmented Reality technologiën nog een lange weg te gaan hebben. Er is momenteel veel aan het gebeuren. Kijk maar naar de grootste technologiebeurzen CES en GDC waar heel wat nieuwe technologie werd getoond door grote spelers als Facebook, Sony en Google. Toepassingen worden echter momenteel nog te vaak beoordeeld op hun “coolness” factor en minder op hun meerwaarde voor mensen of bedrijven.

Een goed voorbeeld van relatief eenvoudige applicaties met een grote meerwaarde zijn de zonet aangekondigde Mixed Reality toepassingen voor de industrie van Microsoft. Deze is grafisch niet de meest revolutionaire maar wel een mooi voorbeeld van een pragmatische aanpak waarbij gezocht wordt naar de juiste use-cases.

De grote hoeveelheid aan mogelijkheden is voor ons nu net een voordeel. We kennen de technologie en kunnen vanuit onze kennis en ervaring de juiste use-cases onderzoeken en definiëren.

We beweren niet dat we weten waar de grote successen en doorbraken geboekt zullen worden, maar zien wel de opportuniteiten. Dat is nu net het mooie aan deze innovaties, het biedt bedrijven de mogelijkheid om hun toekomstige uitdagingen vandaag reeds af te toetsen aan de technologie van morgen. Wie vandaag deze technologie omarmt en hier slim mee omgaat zal gaandeweg de juiste toepassingen ontdekken en hieruit een competitief voordeel halen.

Graphine: wat maakt Graphine zo sterk als partner voor 3D-technologie?

Aljosha: Graphine is al jaren een toonaangevend bedrijf in de video-game-industrie. Dit is niet toevallig de industrie waar al deze technologie gepionierd is. Graphine heeft dan ook met succes een nagenoeg 100% buitenlandse klantenportefeuille opgebouwd met leidinggevende technologiebedrijven.

Ook zijn we met Graphine rechtstreeks of via onze klanten steeds aanwezig op de diep technische conferenties zoals GDC, Siggraph, Eurographics, etc. waar de nieuwste innovaties voorgesteld worden op vlak van interactieve (real-time-) 3D-technieken. Jaarlijks bezoeken onze ingenieurs deze beurzen om een nauw contact te houden met deze evoluties. De oprichters van Graphine hebben een doctoraat in deze materie en volgen de laatste ontwikkelingen op de voet.

Graphine beschikt over experten in 3D engines, computer graphics, C++/C#, VR technieken, AR frameworks (e.g., ARCore), streaming, compressie, 3D formaten, voor alle gangbare platformen (Windows, Android, Web, Linux, Mac, PS4, Xbox). Wij hebben uitgebreide contacten met de leidinggevende game engine bouwers Unity Technologies (Unity 3D) en Epic Games (Unreal Engine of UE4) en hebben uitgebreide kennis van de werking en implementatie van deze engines.

Graphine: video-game-technologie wordt meer en meer toegepast in “Enterprise”. Kan je dit toelichten?

Aljosha: Gezien vanuit de video-game-industrie is Enterprise min or meer alles wat geen gaming is. Het is een breed begrip. Elk bedrijf dat met 3D, Virtual Reality en Augmented Reality aan de slag wil gaan of hun bestaande toepassingen naar een hoger niveau wil brengen valt hier onder. Al van het begin sinds de oprichting van Graphine meer dan 5 jaar geleden hebben wij interactieve 3D-technologie ingezet voor innovatieve klanten zoals Audi.

Wij gaan op zoek naar bedrijven die interactieve 3D willen inzetten om concrete problemen op te lossen. Dit kan bijvoorbeeld door onze specialisten in te zetten bij bedrijven die reeds een eigen 3D afdeling hebben. Maar ook door bedrijven die hun eerste stappen zetten in de wereld van 3D/AR/VR te begeleiden bij het vinden van de juiste technologie voor de juiste use cases. Je zou er van versteld staan maar elke dag ontmoet ik bedrijven waar 3D/AR/VR zelfs nog niet op hun radar staat. We helpen dus bedrijven bij het uittekenen van hun 3D roadmap, het ontwikkelen van hun 3D/AR/VR toepassing of stellen technische experten ter beschikking die gespecialiseerde taken van de applicatieontwikkeling voor hun rekening nemen. Aangezien we ook uitgebreide ervaring hebben met video-technologieën kunnen we deze toepassen waar 3D geen echte meerwaarde biedt.

Graphine: in welke industrieën zie je deze technologie doorbreken?

Aljosha: Ik merk dat bij architectuurvisualisatie zowel de ontwerpers als de gebruikers steeds meer vragen stellen en willen begrijpen wat er ontworpen wordt. Deze industrie is reeds van bij de beginjaren van 3D-technologie een zeer belangrijke speler gebleken. In ArchViz worden bijvoorbeeld interactieve toepassingen vandaag reeds gebruikt om mensen een rondleiding te geven (al dan niet in Virtual Reality) en hen onder te dompelen in de beleving van hun nieuwe woning. Op die manier verhoog je de betrokkenheid van de klant met het project en kan je sneller inspelen op hun behoeftes.

Graphine: zie je dezelfde mogelijkheden ook in andere industrieën doorbreken?

Aljosha: Uiteraard, elke industrie zal deze technologie kunnen inzetten maar niet in dezelfde vorm. Elke bedrijf in elke industrie zal zich deze technologie eerst moeten eigen maken en hiermee aan de slag gaan om de juiste toepassingen te vinden. In bedrijven zoals Volvo, BMW, Ford, Schneider, is Virtual Reality reeds een standaard onderdeel in het design proces en past dit zelfs in het Six Sigma verhaal.

Maar ook in andere industrieën zoals TV, mode, retail, marketing en HR worden Augmented en Virtual Reality toepassingen reeds met succes ontwikkeld en uitgetest.

Voor Audi bijvoorbeeld hebben we pionierend werk verricht met het prototype van Audi City op basis van Unreal Engine. Voor CBS (een groot Amerikaans televisiestation) hebben we gewerkt aan Netflix’s Stranger Things om de beleving naar een hoger niveau te brengen, alsook het bouwen van een virtual production systeem. De Stranger Things beleving werd zelfs zo realistisch dat 10% van de mensen de “VR experience” niet hebben durven uitspelen. Maar ook technologiereuzen zoals Microsoft doen beroep op onze expertise om de grafische technologie in Windows tot het uiterste te drijven. En onze technologie en ondersteuning werd gebruikt door Weta Digital om het meest realistische virtuele object in AR wereldwijd mogelijk te maken bij de lancering van ARCore door Google.

Graphine: je noemt wel de grote internationale bedrijven, waar een groot R&D budget beschikbaar is. Is het voor kleinere bedrijven niet moeilijk om de nodige budgetten hiervoor vrij te maken?

Aljosha: Dit komt vaak neer op het definiëren van de juiste use-cases. De moeilijkheid is dat deze use-cases vaak pas tot stand komen wanneer je met deze nieuwe technologie aan de slag gaat.

We moedigen uiteraard iedereen aan om zelf met deze technologie aan de slag te gaan maar we kunnen bedrijven ook helpen in hun zoektocht en zelfs een sleutel-op-de-deur traject uitwerken waarbij we de use-cases definiëren en de juiste technologie implementeren.

Graphine: er komt steeds nieuwe technologie, dit maakt het toch niet eenvoudig om een toekomstbestendige keuze te maken?

Aljosha: We zijn geen toekomstvoorspellers maar wel gespecialiseerde ingenieurs en Phd’s die met hun neus op deze nieuwe technologieën zitten en rechtstreeks in contact staan met de bouwers van de technologie (3D engines, tools, etc) die wereldwijd gebruikt worden door AR en VR developers. De juiste keuzes moeten vandaag vooral op basis van use-cases gemaakt worden.

Voor hardware zullen in de toekomst nog heel wat verbeteringen nodig zijn maar deze evolueert momenteel zeer snel en maakt grote sprongen in gebruiksgemak en beeldkwaliteit.

In de toekomst zullen volledige ecosystemen ontstaan zoals er vandaag rond iOS, Android, Windows, Facebook enorme ecosystemen gebouwd zijn. We zien nu reeds dat de grote spelers met hun technologie zoals ARKit, ARCore en allerhande cloudplatformen en SDK’s hun eerste stappen zetten om dit ecosysteem te creëren maar dit is nog wel enkele jaren veraf.

Voor een groot deel hebben we deze toekomst zelf in handen. We zijn nu op een punt dat de technologie in een continue verbeteringscyclus komt en dat we met een gerust geweten kunnen investeren in en ontwikkelen op een bepaald Augmented, Mixed en Virtual Reality eco-systeem.

Graphine: de vraag is duidelijk aan het groeien. Kunnen jullie de vraag volgen?

Aljosha: We hebben een brede management laag van experten waardoor we goeie ingenieurs snel kunnen opleiding in ons gespecialiseerd vakgebied. Maar door de groeiende vraag zijn we constant op zoek naar nieuwe mensen. Aan de technische kant zoeken we programmeurs met ervaring met game engines, 3D formaten en computer graphics, alsook burgerlijk ingenieurs computer wetenschappen of gelijkaardige profielen. Aan de commerciële kant zoeken we een business developer, marketing manager en communication manager.

Graphine: mocht de lezer nog vragen hebben, hoe kunnen ze deze stellen?

Aljosha: Ik ben gemakkelijk te bereiken via email aljosha at graphinesoftware.com. Of spring eens binnen in ons hoofdkantoor in Gent om je AR / VR plannen voor te leggen tijdens een kop koffie!


Leave your information